Posted at

5:47pm on February 28th, 2011

Share this post

Tagged with

  • norway
  • oslo
  • roof
  • slope
  • snøhetta
  • opera house
  • ballet
  • dance
  • architecture
  • popular
  • 318 notes


    1. nickkahler posted this

    Snøhetta, Opera House, Oslo, Norway, 2007 (via archdaily)

    "The Norwegian Opera and Ballet are Norway’s largest music and theatrical institution. Their core purpose is to be the national producer of opera, ballet, music and dance theatre, and concerts. They intend to have approx. 300 shows and 250,000 visitors per year. Three diagrams, which were part of the entry, explain the building’s basic concept. THE WAVE WALL: Opera and ballet are young artforms in Norway. These artforms evolve in an international setting . The Bjørvika peninsula is part of a harbour city, which is historically the meeting point with the rest of the world.. The dividing line between the ground ‘here’ and the water ‘there’is both a real and a symbolic threshold. This threshold is realized as a large wall on the line of the meeting between land and sea, Norway and the world, art and everyday life. This is the threshold where the public meet the art. THE FACTORY: A detailed brief was developed as a basis for the competition. Snøhetta proposed that the production facilities of the operahouse should be realized as a self contained, rationally planned ‘factory’. This factory should be both functional and flexible during the planning phase as well as in later use. This flexibility has proved to be very important during the planning phase: a number of rooms and room groups have been adjusted in collaboration with the end user. These changes have improved the buildings functionality without affecting the architecture. THE CARPET: The competition brief stated that the opera house should be of high architectural quality and should be monumental in it’s expression. One idea stood out as a legitimation of this monumentality: The concept of togetherness, joint ownership, easy and open access for all. To achieve a monumentality based on these notions we wished to make the opera accessible in the widest possible sense, by laying out a ‘carpet’ of horizontal and sloping surfaces on top of the building. This carpet has been given an articulated form, related to the cityscape. Monumentality is achieved through horizontal extension and not verticality. The conceptual basis of the competition, and the final building, is a combination of these three elements – The wave wall, the factory and the carpet.”